Hersteldiagnostiek

Op dit moment is er nog niet echt veel te vinden over herstel georiënteerde diagnostiek. Binnen de GGz is de zgn. DSM V leidend. De DSM-5 is de in mei 2013 uitgekomen nieuwste versie van het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) en is de opvolger van de DSM IV-T-R.  De DSM is internationaal het meest gebruikte classificatie-systeem voor psychiatrische aandoeningen..Dit een medisch model

Jim van Os, hoogleraar psychiatrie pleit voor persoonlijke diagnostiek.
Weg van de standaard-vragenlijstjes. 100% aandacht voor de patiënt. Revolutionair is wel dat de persoonlijke diagnostiek uitgaat van een participerende patiënt die zijn eigen diagnostische data verzamelt en meeneemt naar de professional. Aldus verkrijgt de behandelaar vol zicht op persoonlijke ervaringsnetwerken van zijn patiënt, waarin natuurlijk diens kwetsbaarheid maar ook diens weerbaarheid besloten ligt. Zo wordt echt persoonlijke diagnostiek de eerste stap naar herstel. Helaas komt een hulpverlener binnen de huidige ggz-organisatie nog niet ver met persoonlijke diagnostiek. Met name de lopende afspraken met de zorgverzekeraars en de overheid staan hierbij in de weg.

Op de website www. psychosenet.nl worden de verschillende fasen in herstel gevolgd: vroege fase, overweldigd zijn, worsteling, leven met je ervaring en leven voorbij je ervaring. Aan de hand van deze fasen worden ook handvatten en tips  gegeven

fases herstel

Iedereen met een psychose heeft een verschillende mix van deze vijf symptoomdimensies. De een heeft bijvoorbeeld vooral gevoelens van wantrouwen; de ander hoort vooral nare stemmen; weer een ander heeft juist last van stemmingswisselingen en is de ene keer diep somber en traag (depressie) en de volgende keer abnormaal uitgelaten en hyperactief (manisch).

fases herstel2

En weer andere patiënten ervaren onvoldoende motivatie om dagelijkse taken uit te voeren (motivatieproblemen), of gebrek aan aandacht en concentratie, en verminderd plannings- en leervermogen (cognitieproblemen). Allemaal hebben ze een psychose, maar ze hebben elk hun eigen unieke mix van symptomen van de vijf symptoomdimensies.

Archief

augustus 2020
M D W D V Z Z
     
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31